Честно и откровено за химиотерапията

Знаете ли, Уикипедия съобщава на света  най-голяма истина за химиотерапията? И тя е:

(Подчертаваме онези места, които ни се струват най-ярки за разбиране на прилагания метод. Вие ще разберете какво имаме предвид. Сигурни сме. Позволяваме си да нанесем и някои наши коментари.)

Химиотерапия (от Уикипедия, свободната енциклопедия)

Химиотерапията означава лечение на заболяване с химически вещества

(коментар Автори: Значи става дума за внасяне във вече отровения организъм на още отровни вещества – отровна химия?)

В съвременната си употреба думата се отнася най-вече за терапия на рак с цитотоксини и цитостатици. Цитостатиците са химически вещества

(коментар Автори: Достатъчно честни са да дадат знание на интересуващите се, че става дума не просто за „важни думи от фармацевтиката, а за химически вещества)

които потискат механизмите на делене и размножаване на туморните клетки, а цитотоксичните вещества имат за цел да унищожат туморните клетки. Към медикаментите, прилагащи се в химиотерапията, могат да се добавят и някои хормонални и поддържащи препарати

(коментар Автори: Защо трябва да поддържаме нещо, ако всъщност твърдим, че го лекуваме? Още препарати, които още повече да дестабилизират и така излязлия извън релси организъм. Нещо като „Където едно дете – там и две, а където две – там и три, а където три – там и четири)

Цитотоксичните лекарства са клетъчни отрови и за здравите, нормални клетки от организма

(коментар Автори: Ето това конкретно изречение, си спомняме, ни хвърли в джаза! „…и за здравите, и за нормалните клетки…“)

Поради това прилагането на някои от тях води до неприятни странични действия

(коментар Автори: Честни са да ни признаят, че има и странични действия)

като гадене и повръщанекосопадпотискане на кръвотворната функция на костния мозък (анемия, снижение на левкоцити и/или тромбоцити)…

(коментар Автори: …Снижение на онези така важните бели кръвни клетки, с помощта на които организмът задейства имунния отговор, за който си говорихме преди няколко странички тук.)

…и др. (коментар Автори: „…и др.“ – значи има още последствия!)

Всички тези странични ефекти са преходни и могат да бъдат контролирани със съответни лекарства

(коментар Автори: хайде пак…лекарства. Още отрови!).

Химиотерапията наред с лъчетерапията и хирургията са основните процедури при лечението на онкологични заболявания. При онкологичните заболявания химиотерапията се прилага според вида и тежестта на онкологичното заболяване. Процедурата може да се приложи с цел пълно излекуване на пациента

(коментар Автори: Не познаваме нито един човек, а към нас се обърнаха много, който да е победили рака благодарение на химиотерапията. Ако някой е успял, това е защото се е пробудил за Новия Живот – здравословния – за ПРОЕКТ ЗДРАВЕ!), …облекчаване на състоянието

(коментар Автори: Значи има състояния, които са нелечими, и се облекчават.)

…и клиничната симптоматика, предотвратяване на метастазите (разрастването на тумора)…

(коментар Автори: Независими научни лаборатории отдавна крещят, че химиотерапията често разнася ракови клетки из цялото тяло)

и спиране или забавяне на растежа му

(коментар Автори: Значи…химиотерапията не е панацея? А си мислехме друго, защото изградената представа за нея е именно такава.)

Когато се използва извън контекста на онкологията, понятието химиотерапия може също да се отнася и до антибиотиците.

(коментар Автори: Значи всеки прием на антибиотик от моето дете, предписани от педиатър, е вид химиотерапия? Да, логично и според по-горе изписаното.)

Употребата на химиотерапевтици датира още от Първата световна война, когато случайно се установява, че веществото иприт потиска образуването на кръв и кръвни клетки (хемопоеза). След проведени допълнителни изследвания през Втората световна война веществото се прилага парентерално (заобикаляйки стомашно-чревния тракт) на пациент с напреднали форми на лимфом. В резултат на това се наблюдава временно подобрение в състоянието на пациента.

(коментар Автори: Странно. Защо точно след втората световна война? Може би защото именно по нейно време науката, в борбата да помогне на властта, и бидейки подчинена на нейните изисквания, създава отрови, с които да трови противниците си, което се и случва, и е документирано във военните архиви на много страни. В края на 20 век няколко страни изнесоха на показ военните си архиви от втората световна война, които разкриха пред света някои истини, които обърнаха представите ни за добро и лошо наопаки. И значи все пак говорим не за лечение, а за „временно подобрение“?)

Повечето химиотерапевтици се прилагат интравенозно, въпреки че има много и такива, които се приемат през устата. Достъпът до организма на химиотерапевтици може да се осъществи чрез централен венозен катетър, периферна канюла или имплантируеми портове. Според характера на заболяването тази процедура може да се осъществи в болнична или извънболнична обстановка.

(коментар Автори: Да, тук става дума  за онази коледна елха с банки с различни на цвят течности.)

Химиотерапията може да бъде класифицирана по различни начини в зависимост от използваните препарати, провеждането на процедурите, оперативните интервенции, целите на химиотерапията:

Монохимиотерапия и полихимиотерапия – според броя на химиотерапевтиците, които се използват. В медицината все по-рядко се извършват процедури с един химиотерапевтик (коментар Автори: ето я пак нашата коледна елха!).

Адювантна и неадювантна терапия – според интервала до оперативната интервенция. Адювантната химиотерапия се нарича още постоперативна, а неадювантната – предоперативна

(коментар Автори: По възможност и преди, и след операцията, за да са сигурни, че бюджетът си върви, а дали човекът ще издържи, зависи от имунната система, която отдавна вече е компроментирана и е на ръба на колапса, който…се случва и… Човек умира…)

Лечебна и палиативна – според целта на химиотерапията. При първата се цели постигане на пълна ремисия. Палиативната химиотерапия има за цел частична ремисия – облекчаване на симптомите и намаляване страданието на пациента

(коментар Автори: без коментар!).

Локална или интракавитарна (вътрекухинна) терапия. Локорегионерна – атакува се туморното образувание чрез прилагане на химиотерапевтиците в съдовете, кръвоснабдяващи лезията.

Пациентите понякога разделят химиотерапията по цветове, според цвета на препаратите, които се използват. Съществува червена химиотерапия, която е най-агресивната за организма

(коментар Автори: Значи има и такава, която е много агресивна. Така ли? За организма? „Агресия“ някак си не се връзва с „лечение“! В алтернативните подходи думата „агресия“ не съществува, но „лечение“ – е навсякъде! Алтернативните практики са хуманни! Запомнете това!)

…жълта, която се понася по-леко, синя и бяла.

(коментари Автори: Колко забавно – като в детска цветна книжка).

Странични ефекти

(коментар Автори: Ето тук бъдете внимателни!)

Химиотерапията може да бъде изтощаваща физически за пациента. Страничните ефекти на съвременните химиотерапевтици основно засягат бързо делящите се клетки в тялото. Като странични ефекти, придружаващи терапията, се описват:

загуба на окосмяването, косопад

потискане на костномозъчната функция

гадене и повръщане

диария или запек

анемия

имуносупресия – потискане на имунната система, а оттам и потенциално летални възпаления и сепсиси

(коментар Автори: Не разбираме! Значи нашата имунна система е съсипана от начина на Живот, който водим. Последствието е болест рак. Целта е да възстановим имунната система, за да се бори тя с болестта. Потискане на имунната система? Летални…възпаления? Ние ли не схаващаме нещо или светът се е побъркал?!)

кръвоизливи

вторични неоплазми

лигавични възпаления

неврологични увреждания

увреждания на сърцеточерния дроббял дроббъбрецитеслуха

смърт

(коментар Автори: БЕЗ КОМЕНТАР! РАЗБИРА СЕ, ТЕ ЩЕ ОПРАВДАЯТ ТАЗИ СМЪРТ НЕ С ОТРОВИТЕ, КОИТО ВЛИВАТ В ОРГАНИЗМА, А С „ДОЙДЕ ТВЪРДЕ КЪСНО…“. „Какви мерзавци!“ – би възкликнал Чехов, ако бе сред нас.).

Намаление действието или лечението на страничните ефекти при химиотерапията се осъществява в три посоки:

преодоляване на гаденето

прилагане на хранителен режим /диета/

(коментар Автори: Диета? До тук предписваната повсеместно диета е: месо, млечни, хляб, вафли, кока-кола, за да вдигат кръвто, ако падне и какви ли не още глупости. Или изобщо няма препоръка.)

употреба на лесни за усвояване важни вещества – протеини, въглехидрати и мазнини, богати на енергия

(коментари Автори: Ако помолим някой онколог да изброи кои са растителните и животинските протеини, сигурно ще се спре само на животинските, които всъщност окисляват неимоверно организма, независимо дали са еко, био, органични, отгледани върху легло от трева и мъх. В това няма нищо чудно. На храненето не се отделя никакво конкретно учебно време, което да остави трайни спомени в ума на бъдещия лекар.)